عرب ها و هندی ها از بزرگ ترین مصرف کنندگان زعفران هستند . هندی ها غذایی به نام بریونی دارند که معمولاً در آن زعفران به کار می رود . فرانسوی ها نیز زعفران را به خوبی می شناسند و در تهیه ی انواع غذاها از آن استفاده می کنند . عرب ها از زعفران غذاهای مختلف و همچنین چای مخصوصی تهیه می کنند . قهوه ی عربی حتماً باید دارای زعفران و هل باشد . در شمال ایتالیا و جنوب سوئیس زعفران،برای تهیه ی برنج زعفرانی غذای معروف آنها، به نام ریزوتو (Risotto) مصرف بسیار دارد . در اسپانیا غذایی به نام پائیا (paella) تهیه می شود که زعفران در آن نقش مهمی دارد . در آلمان وانگلیس نیز از زعفران در تهیه ی کیک زعفرانی استفاده می شود . با اشاره ای مختصر به کاربردهای زعفران در آشپزی و شیرین یسازی و نیز اثر شناخته شده ی این گیاه دارویی در طب سنتی و سرانجام پدیدار شدن قابلیت های تطابق و انعطاف پذیری این گیاه ویژه در طب نوین و علم داروسازی، تا حدودی می توان به پذیرش صفت طلا برای زعفران آماده شد. اکنون با پیش کشیدن کاربردهای صنعتی زعفران تلاش می کنیم که در حدمقدور به جنبه های دیگر این محصول ارزشمند نگریسته شود .
بطور کلی شاخص ترین حوزه های کارکرد زعفران در صنعت را میتوان به صورت فشرده ی زیر مرتب کرد :
– صنایع عطر سازی و خوشبو کننده ها
– صنایع آرایشی و بهداشتی
– دارو سازی
– شمع سازی
_ صنایع رنگ سازی
می دانیم که عامل اصلی یا مهم ترین فاکتور موجود در کلاله ی زعفران کروسین است که پدید آورنده رنگ زعفران محسوب می شود. از طرف دیگر می توان به کارتنوئیدها اشاره کرد که رنگ دانه های محلول در چربی اندک زعفران هستند .گفته شد که رنگ زعفران در یونان قدیم به رنگ سلطنتی مشهور بوده است، اکنون نیز یکی از کاربردهای زعفران، استفاده از رنگ چشم نواز و درخشان کلاله در رنگ آمیزی نخ مورد استفاده در بافت پارچه ای لطیف و گران قیمت است .
حقیقت اینکه به دلیل گرانی زعفران نمی توان از این ماده ی رنگ کننده برای حجم زیاد استفاده کرد . البته محدودیتی در کار نیست و علت این نتوانستن نگاه به قیمت تمام شده پارچه است . اگر توجیهی از نظر اقتصادی وجود داشته باشد، می توان در مقیاس های وسیع از رنگ زعفران استفاده کرد.